top of page

Waarom je als beginnende ondernemer een merkarchetype moet kiezen voor je business

Merkarchetypen zijn een krachtige tool om de basis van je merkpersoonlijkheid te bepalen. De merkpersoonlijk dient als leidraad voor de huisstijl en visuele identiteit van je bedrijf. Maar goed, eerst moet die merkpersoonlijkheid op orde zijn dus. Hoe draagt een merkarchetype daar aan bij?





Wat zijn merkarchetypen?


De merkarchetypen zijn in 1919 ontwikkeld door de Zwitserse psycholoog Carl Jung. Hij ging uit van het idee dat ieder mens onbewuste drijfveren heeft en deze beschreef hij aan de hand van archetypen. Deze kunnen goed worden gebruikt om merken te beschrijven. Het aantal archetypen is oneindig, maar Jung heeft het teruggebracht tot 12 verschillende beschrijvingen.


Waarom zijn deze merkarchetypen interessant voor het vormen van jouw business?


Merkarchetypen zijn interessant, omdat ze een belangrijke basis kunnen vormen van een merkidentiteit. Door middel van een merkarchetype creëer je houvast voor de uitstraling van je bedrijf, een merkarchetype zorgt voor verbinding met je doelgroep en je kan door middel van een merkarchetypen makkelijk jouw missie en visie uitdragen. Daarnaast zo’n merkarchetype een goede leidraad wanneer je met je doelgroep communiceert.


Welke merkarchetype zijn er?


De schepper: de schepper, ook wel de creator genoemd, is origineel, creatief, intuïtief en creëert graag een ideaal. Merken die dit archetype aannemen zijn: Apple, Google en Lego.


De ontdekker: de ontdekker – of de explorer – houdt van reizen, ontdekken en is altijd op zoek naar avontuur. De ontdekker is authentiek en zal nooit de gebaande paden bewandelen. Merken met dit archetype zijn: Landrover en National Geographic.


De rebel: de rebel is graag tegendraads. Zijn doel is om alles net een beetje anders te doen; regels zijn er om te breken. De rebel daagt je ook graag uit. Merken die dit archetype hebben omarmt zijn: BNN Vara en Diesel.


De clown: de clown - of hofnar of jester - gaat voor plezier. Het doel van de hofnar is om je te laten ontsnappen aan de dagelijkse sleur. De hofnar is vrolijk en humoristisch en benadert moeilijke onderwerpen op een luchtige manier. Merken met dit archetypen zijn: Ben&Jerry’s en Walibi Holland.


De minnaar: de minnaar creëert passievolle ervaringen die voor langdurige relaties en herinneringen zorgen. Dit archetype spreekt al je zintuigen aan en wil de kwaliteit van je leven vergroten. Merken die een minnaar zijn, zijn: Magnum, Dior en Alfa Romeo.


De beschermer: de beschermer maakt van de mens zijn prioriteit. Je verzorgen is de belangrijkste prioriteit van dit archetype. Hij biedt een luisterend oor, een schouder om op uit te huilen of een helpende hand. Kenmerken van dit archetype zijn: betrouwbaar, openheid en aandacht geven. Merken met dit archetype zijn: Amnesty International en Starbucks.


De gewone man: de gewone man (of vrouw) is als de buur die altijd voor je klaar staat. Dit archetype is sympathiek en vooral no-nonsense. En je voelt je op je gemak bij dit archetype. De gewone man wil graag met jou ergens voor gaan. Merken met dit archetype zijn: HEMA, Ikea en Opel.


De onschuldige: de onschuldige leeft het leven zoal het zou moeten zijn: puur, perfect en zorgeloos. De onschuldige is kinds en misschien ietwat naïef. Hij gaat uit van de goede intenties van anderen. Hij is optimistisch en loyaal. Merken die dit archetype hebben gekozen zijn: Zwitsal, Dove en Spa.


De heerser: de heerser – of the ruler – is altijd op zoek naar structuur. De heerser weet hoe hij in de spotlight moet stappen en doet dit dan ook als een echte leider. De heerser houdt van correctheid en verantwoordelijkheid en is altijd in charge. Merken met dit archetype zijn: Albert Heijn, Nespresso en Mercedes.


De wijze: de wijze – ook wel de sage genoemd – is altijd bezig met ontwikkeling. Hij wil de wereld om zich heen begrijpen en daagt zichzelf constant uit om innovatieve oplossingen te bedenken voor complexe vraagstukken. De wijze staat ook wel bekend als de filosoof. Merken die dit archetype hanteren zijn: Dyson, Philips en De Correspondent.


De tovenaar: de tovenaar zorgt ervoor dat onmogelijke dingen mogelijk worden. Hij maakt dromen waar en zet zaken in beweging. Bovendien gelooft hij niet in beperkingen. De tovenaar houdt van transformaties en maakt graag van negatieve dingen iets positiefs. Merken met dit archetype zijn: War Child, Disney en Red Bull.


De held: de held is doelgericht en begrijpt tegen welke problemen je aanloopt. Hij legt de lat steeds een stukje hoger. Zijn voornaamste kenmerk is dat hij anderen inspireert om óók het beste uit henzelf te halen en henzelf uit te dagen. Merken met dit archetype zijn: Nike en BMW.





Hoe kies je een merkarchetype voor jouw bedrijf?

Als beginnend ondernemer kun je helemaal zelf kiezen welk merkarchetype het best bij jouw bedrijf past. Je hoeft geen rekening te houden met bijvoorbeeld een bedrijfscultuur. In principe bepaald het merkarchetype in grote lijnen hoe jij met je doelgroep communiceert en wat je uitstraalt als merk, dus de doelgroep die je hebt, moet je zeker meenemen in je keuze die je maakt. Maar baseer je keuze ten eerste op je missie en je visie. En kijk ook zeker naar jezelf als persoon als je veel naar voren komt in je bedrijf. Het archetype moet namelijk wel in lijn zijn met wie jij bent als persoon!


13 weergaven0 opmerkingen
bottom of page